Proiectarea si constructia unei scari metalice

Scarile sunt elemente de constructie folosite pentru parcurgerea diferentelor de nivel calcand pe suprafete orizontale. Combinatia dintre forma si materialele de constructie folosite la realizarea lor poate aduce in casele dumneavoastra un element pe cat de util, pe atat de estetic.

Amplasarea unei scari in interiorul locuintei este o sarcinǎ foarte dificilǎ de îndeplinit fie cǎ spaţiul necesar a fost proiectat odatǎ cu casa sau cǎ trebuie gandit şi realizat ulterior construcţiei acesteia.

Proiectarea unei scǎri metalice implicǎ luarea în calcul a multor parametrii începand cu cei de rezistentǎ şi sfarşind cu cei estetici. Dimensiunile finale ale pereţilor, grosimea planşeului, golul ramas in jurul scǎrii, toate joacǎ un rol important în ralizarea produsului final.

Este simplu de înţeles că proiectarea unei scări are la bază nişte reguli foarte exacte si sunt câteva elemente care nu trebuiesc neglijate într-o astfel de situaţie.

  • Inǎlţimea treptelor este de preferat sǎ fie cuprinsǎ între 16,6 – 18 cm pentru a fii cat mai comod de urcat dar sunt acceptate şi cele cu o înǎlţime cuprinsǎ între 18 şi 20 cm în cazul în care spaţiul nu permite altfel. Siguranta si confortul circulatiei pe scara se asigura prin respectarea relatiei 2h+b = 62…64 (relatia lui Rondelet).
  • Treptele unei rampe trebuie sa aibe aceeasi inaltime h si aceeasi latime b.
  • Lǎţimea treptelor este indicat sǎ fie de cel puţin 80 – 100 cm pentru a permite cu uşurinţǎ accesul pentru urcare şi coborǎre;
  • Rampa reprezintǎ o succesiune neîntreruptǎ de minimum 3 trepte şi maximum 16 trepte. Rampele cu mai mult de 16 trepte trebuiesc întrerupte prin porţiuni orizontale numite podeste sau odihne.
  • Balustrada este elementul vertical de protecţie prevăzut către partea liberă a rampei sau podestului, în scopul asigurării siguranţei la circulaţie.
  • Balustradele se executa cu inaltimi de 90cm masurate de la fata superioara a treptei.